Категории

Матракът: най-добрият приятел на съня

Понякога се случва да се събуждаме с болки в гърба, а всяка наша става мъчително да изпуква, подобно на сух клон. И това дори не е най-лошото; на работа се чувстваме кисели, разсеяни и не смогваме със задачите. В такива моменти мечтаем за дълъг масаж или по-възможност: нов гръбначен стълб.

Добрата новина е, че подобни страдания има как да бъдат спестени, стига да обърнете внимание на това, върху което лягате всяка нощ – Вашия матрак.

 

 

Какви проблеми може да ни донесе неудобният матрак?

 

Вече стана дума, че неудобната позиция за сън влошава качеството на съня и ни прави кисели, раздразнителни и уморени. Не на последно място, обаче, са последиците по отношение на тялото – схванат врат и ръце, болки в кръста, които могат да започнат да обхващат дори краката. Ако не се вземат мерки навреме, болежките стават хронични.

 

Качественият матрак е особено важен за хората с гръбначни изкривявания и проблеми с костната система. Особено необходимо за тях е да се ориентират към ортопедичен матрак, който да отговаря на специфичните им нужди.

 

Видове матраци

 

Всеки има индивидуални нужди, затова пазарът предлага богата палитра от възможности. Разходката сред матраците в магазина може да се окаже по-дълга от очакваното, тъй като вариантите наистина са много. Тук ще опишем основните видове матраци и с какво се характеризират:

 

✔️ МАТРАЦИ С МЕМОРИ ПЯНА

Идеален избор, ако имате болки в гърба. Тези матраци приемат изцяло формата на тялото и осигуряват пълен комфорт при спане. Мемори пяната е доста мека и за да се постигне повече твърдост, тя често се поставя над други пластове пяна. При избор на такъв матрак, обърнете внимание на дебелината на пяната. Ако решим да се спрем на мемори пяна, е добре да разгледаме сайтовете, където се предлагат матраци на промоция, за да получим високо качество на разумна цена.

 

✔️ ЛАТЕКСОВИ МАТРАЦИ

Съдържат натурален и синтетичен латекс в различни проценти на съотношение. Не може да се намери в чист вид само натурален или само синтетичен латекс; например, при 100% синтетичен латекс, имайте предвид, че се добавя задължително 20% натурален. При 100% натурален, съдържанието на синтетики може да е между 3% и 10%.

Тези матраци също са много удобни, отнемат напрежението от различните зони на тялото и не се запарват през летните жеги.

 

✔️ МАТРАЦИ ОТ ПОЛИУРЕТАНОВА ПЯНА

Тук стигаме до най-често закупуваният модел, поради обикновено по-ниските му и достъпни цени. Към този тип матрак е добре да подходите по-внимателно с избора на качествен такъв. Ориентирайте се към по-голямата плътност и повечето на брой пластове. Имайте предвид, че с времето той ще се деформира и едва ли е най-подходящият избор при човек с гръбначно изкривяване или болки във врата и кръста.

 

✔️ МАТРАЦИ С ПРУЖИНА

Срещат се в две разновидности:

  • с пружини в „джобчета“

Тези матраци са много устойчиви, по тях не се образуват пропадания. Всяка от пружините се намира в отделен джоб от текстил. Джобовете са съединени един за друг чрез еластична връзка. Благодарение на джобчетата, които ги придържат, пружините не издават шум при движение на тялото.

  • с пружини „бонел“

Това са добрите стари матраци от миналото. Пружините им са с формата на конус и са скрепени по между си с тел. При някои модели пружинните ядра са запълнени с латексова пяна. Дебелината и качеството на тези матраци, зависят от броя на пружините – колкото повече пружини, толкова по-добре.

Предпочитат се от доста хора, защото са стабилни и обикновено не са скъпи. Ще усещате и чувате обаче всяко движение на съседа си по постеля.

 

 

Независимо от матрака, който ще изберете, винаги имайте предвид, че качественият сън е свързан пряко с нашето здравословно състояние, затова е добре, когато избираме продукти на съня да залагаме на качествените такива. За съжаление, закупуването на нов матрак е свързано с високи разходи. Затова, когато решим да предприемем тази стъпка е добре да разглеждаме сайтовете и да следим за матраци на промоция. Така без излишно да натоварваме бюджета си, можем да си позволим високо качество на оптимална цена.