Категории

Предимствата на ЛЕД лунички за вграждане

Предимствата на ЛЕД лунички за вграждане

  1. (Light-Emitting Diode) e осветителна конструкция от излъчващ светлина диод, изграден от полупроводников материал, кристали и оптична леща. Такова осветление се активира след протичане на електрически импулс с определен заряд, през полупроводникът. Светлината е с висока интензивност, паралелна с вложената за активизирането й електроенергия. Това свойство дава повече лумени на ват енергия, което определя повишена светлинна интензивност и мощен светлинен поток, още при включване.
     

Къде се използват вградените LED луни
 

Ярките ЛЕД лунички за вграждане са предпочитан осветител както за интериор, така и за открити площи – градина, тераса, фасада. Те са проектирани за директно вграждане в стена, таван, стъпала, мебели, фасаден камък, декоративни площадки, басейни и др. Използват се като основно и допълнително осветление, според желаната интензивност на светлината: по-приглушена или по-ярка. Конструкцията им бива стационарна и фиксирана, или подвижна, с възможност за насочване на светлинните снопове.
 

Изключително широкото приложение на този осветител е резултат от конструкцията му и използваният светлинен източник – светодиодна лампа. Съчетанието между материалът на корпусът и дифузьорът имат отношение спрямо визията на осветителят, цветът и яркостта на излъчваната светлина. Корпусът се среща в кръгли, квадратни и правоъгълни форми, обикновено изработен от метал с хромирано покритие, пластмаса и гипс, а дифузьорите – в стъкло и няколко разновидности на пластмаса.
 

Потребителите избират между модели с плосък корпус и тяло тип прожектор, според изискванията на интериорът/фасадата. Двата вида могат да се комбинират за по-интересен визуален акцент. Подобен вариант е вграждането на осветителни луни с различен цвят на корпуса/дифузьора.
 

Източниците на светлина в луни за вграждане могат да са от един до няколко броя. Броят лампи също променя интензивността на светлината, ъгълът на светлинният поток и външният вид на осветителят. Някои от тези осветители работят с няколко варианта на цветна температура, и възможност тя и интензивността на осветяване да бъдат променяни, посредством вграден електронен димер.
 

В ЛЕД вариант се откриват всички видове лунички, проектирани от съвременните производители – тип спот, плафон, око, висяща лампа. Монтирани в облицовка, окачен таван или фасада, те оформят достатъчно ярко светлинно петно (спот), за да останат основно осветително тяло и декоративен акцент. Не бива да се забравя, че моделите за външно приложение задължително трябва да притежават определена степен на влагоустойчивост.
 

Вградените луни в мебели, осветяват дискретно, но интензивно, фасадата и вътрешността на конкретната мебел. Те са особено често използвани в съвременен гардероб с открити рафтове, както и линейните осветители със същият светлоизточник – ЛЕД ленти и пури. Огромното предимство на всички осветителни тела “луна” е възможността да бъдат контролирани с дистанционно управление, както повечето от съвременните осветителни тела.